blogs
30 november, 2023

De kracht van kleur in je interieur

De kracht van kleur in je interieur


December is dé tijd van het jaar waarin we verlangen naar warmte, gezelligheid en comfort. De dagen worden korter en kouder, en niets is zo geruststellend als thuiskomen in een sfeervolle, warme omgeving. Wist je dat de kleuren in je interieur een grote rol spelen bij het creëren van dat gevoel? In deze blog geven we je inspiratie over het kleurgebruik in huis tijdens de wintermaanden en gaan we dieper in op hoe kleuren ons welzijn veranderen. 

 

De invloed van kleur

Kleur heeft invloed op onze emoties en gemoedstoestand. Het is meer dan alleen een visueel aspect; het heeft de kracht om onze emoties te beïnvloeden. Elke kleur draagt zijn eigen unieke energie en heeft het potentieel om ons humeur te veranderen, van vreugde en opwinding tot rust en kalmte. Let er eens op; hoe reageer je op een bepaalde verpakking of reclame, waarom voel je je fijn, of juist niet, in een winkel en welke kleuren heeft de wachtkamer bij de tandarts?

Kleur is daarom ook heel bepalend voor je eigen interieur. Kleur bepaalt voor een groot deel of je je thuis voelt. Groen, blauw en pastels hebben bijvoorbeeld een kalmerend effect, terwijl felle kleuren als rood, geel en oranje juist energie geven. 

KENDIX_Tana_58_Dream 58_Roomset.jpg

 

Tip: Laat je stijl schitteren

Het is dus belangrijk om in je interieur te gaan voor kleuren waar jíj blij van wordt. En hoe kom je daar beter achter dan te kijken naar jouw kledingstijl? Je zult versteld staan van het effect! Het tot leven brengen van je persoonlijke kledingstijl in je leefruimte kan een geweldige manier zijn om een diepere verbinding te voelen met de plek waar je woont. Het is een kans om je identiteit en creativiteit te uiten, terwijl je tegelijkertijd een omgeving creëert die helemaal bij je past. Of je nu van levendige kleuren en gedurfde patronen houdt of een voorkeur hebt voor een meer ingetogen en minimalistische kledingstijl en daarmee uitstraling.

Arte behang kleur.jpg


Biophilic design voor gezondheid en interieur

Een andere benadering om je huis comfortabel en aangenaam te maken, is biophilic design. Dit concept draait om het integreren van natuurlijke elementen in je interieur. Interieurontwerpers en architecten die deze stroming aanhangen, zijn ervan overtuigd dat onze behoeften en welzijn nauw verweven zijn met de natuur. Denk aan de inbreng van planten, organische vormen, natuurlijke materialen en zachte, natuurlijke kleuren. Hiermee creëer je niet alleen een warme en uitnodigende sfeer, maar het heeft ook bewezen voordelen voor je welzijn. De natuurlijke elementen dragen volgens deze benadering bij aan een betere luchtkwaliteit, stressvermindering en een algemeen gevoel van comfort en welzijn.

moodboard_kleur.jpg

Hoe kan je biophilic design toepassen in je interieur? Kies voor natuurlijke elementen zoals een mooi wollen karpet, organische vormen voor je meubels en aardse kleuren zoals taupe, groen en bruin. Haal het buitengevoel naar binnen! Planten en natuurlijke lichtinval zijn hier perfecte voorbeelden van.


Neem de tijd om je interieur deze winter te transformeren tot een oase van warmte en gezelligheid. Je zult merken dat je de wintermaanden met plezier tegemoet gaat! Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

1.    Speel met kleuren: Verander de sfeer van je ruimte door warme kleuren op muren, meubels en decor toe te passen. Diepe roodtinten, rijke bruintinten en donkere groentinten kunnen een gezellige atmosfeer creëren.
2.    Voeg behang toe voor textuur en patronen: Behang is een uitstekende manier om diepte en stijl toe te voegen aan je interieur. Kies behang met warme, winterse kleuren om een knusse sfeer te bereiken.
3.    Gordijnen voor sfeer en kleur: Kies zorgvuldig je raamdecoratie en gordijnen om de kleuren en de sfeer van je kamers aan te vullen. Ze kunnen niet alleen je ramen aankleden, maar ook een essentiële rol spelen bij het creëren van de gewenste sfeer in je huis.
4.    Warme Kleuren: Warme winterse kleuren, zoals diepe roodtinten, rijke bruintinten en donkere groentinten, brengen een gevoel van geborgenheid en comfort in je huis, vooral tijdens de koude maanden. Deze kleuren zijn als een warme omhelzing die je omringt met rust en gezelligheid.

Wil je samen met een interieuradviseur sparren over jouw ideale interieur? Kom langs in de winkel voor inspiratie of plan direct een interieuradvies in