blogs
28 januari, 2021

Voor welke gordijnen ga jij?

Voor welke gordijnen ga jij?


Bewust of niet, gordijnen vormen vaak de basis voor je interieur. Je kunt immers niet om ze heen. Het ene gordijn is echter het andere niet. De ruimte waarin je de gordijnen hangen, maar ook het effect van verschillende stoffen hebben een grote invloed op de sfeer die je neerzet. Door – samen met een binnenhuisadviseur − goed na te denken over de kleur en print, stof, transparantie, plooi en functie van de gordijnen maak je de juiste keuze.

Gordijnen zijn ideaal om een bepaalde sfeer in huis neer te zetten. Volle, fluwelen gordijnen geven een gevoel van luxe, terwijl transparante inbetweens subtiel veel daglicht binnenlaten. Zie je geen verschil tussen gordijnen en hun functies? We lichten ze kort voor je toe:

 

Praktische overgordijnen

Veruit de meeste mensen hebben overgordijnen in huis hangen. De gordijnen komen het mooiste tot hun recht in combinatie – zoals de naam al doet vermoeden – met andere raamdecoratie zoals inbetweens, rolgordijnen of plissés. Deze zorgen voor filtering van het daglicht, terwijl je de overgordijnen in de avond dichttrekt voor meer privacy. Er is enorm veel keuze in stoffen en kleuren voor je overgordijn. Door te kiezen voor een mooie kleur, print en stof voegen je overgordijnen echt iets toe aan je interieur. Wat dat gewenste effect ook is: een grote ruimte sfeervoller maken of meer rust creëren in een volle kamer. In onze winkel kunnen we je alles vertellen over de collecties van onze merken als Kobe, NL Label en Artelux.

Sfeervolle inbetween gordijnen

Semi-transparante inbetweens zorgen voor een prachtige lichtinval in huis. Overdag kun je deze gerust gesloten houden, waardoor je het daglicht doorlaat en filtert. Pluspunt is de privacy; de gordijnen nemen inkijk weg. Voor meer privacy in de avond is het verstandig inbetweens te combineren met overgordijnen.

Verduisterende gordijnen

Verduisterende gordijnen laten geen licht door en zijn daarom ideaal voor de slaapkamer. De gordijnen zijn echter ook ideaal in kamers waar veel licht binnenschijnt, zodat de warmte van het zonlicht wordt tegengehouden. Ze zijn aan de achterkant voorzien van een coating, die ervoor zorgt dat er geen licht door de gordijnen schijnt. De stof is hierdoor iets stugger dan andere gordijnen. Wil je dit voorkomen, dan kun je ook kiezen voor een black-out voeringstof. Deze kun je combineren met vrijwel iedere stof. En vind je geheel buitensluiten van licht niet nodig, dan kun je ook gaan voor dimout gordijnen die 70 tot 90% van het licht tegenhouden.

Niet vergeten: de confectiewijze

Ook het ophangsysteem en de confectiewijze zijn erg bepalend voor de uitstraling. Een mooie plooi zorgt ervoor dat je gordijn soepel valt, tot aan de vloer. Welke confectiewijze het beste past is onder meer afhankelijk van de lengte van het gordijn en de stof. Zo is voor een gordijn langer dan twee meter een dubbele- of triplooi aan te raden. Met een enkele zijn er namelijk geen plooien meer te zien aan de onderkant van het gordijnen en valt de stof minder mooi. In onze winkel kunnen we je de verschillen tussen de plooien laten zien.

Bij Bronsvoord staan onze adviseurs voor je klaar om jouw wensen en ideeën door te nemen. Wil je zeker zijn dat we voldoende tijd kunnen inplannen, maak dan een afspraak voor een interieuradvies!